Lesidee | Merk op en Verwonder
Niet beschikbaar
- Dit product is beschikbaar in:
- Verenigde StatenBezoek website
Geschikt voor: Kleuterschool - 1e graad
Normen voor: Kleuterschool
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Activiteitentijd: 30 minuten
Onderwerpen: Vragen stellen, Informatie verkrijgen en evalueren
Hoe kun je een slak, worm of roly-poly veranderen in een onderzoeksobject voor een jonge leerling? Stel gewoon een paar vragen! Met deze activiteit kun je leerlingen helpen bij het observeren van een levend wezen en relevante vragen stellen over zijn kenmerken of gedrag.
Doelstellingen
In deze activiteit zullen leerlingen
- observatie oefenen terwijl ze een levend dier onderzoeken.
- hun nieuwsgierigheid tonen door vragen te stellen over het dier.
- hun observaties en vragen delen en vastleggen.
Materialen
- een levend dier om te observeren! gebruik een huisdier uit de klas of probeer slakken, wormen, roly-poly bugs of andere ongewervelde dieren uit je tuin te verzamelen
- vergrootglazen
- tekenmateriaal
Voorbereiding
1. Besteed zelf wat tijd aan het observeren van het dier. Wat zijn enkele dingen die je, als volwassene, opvallen en die je verwonderen?
2. Merk op of het dier actiever lijkt te zijn op bepaalde momenten van de dag of onder bepaalde omstandigheden (zoals net nadat het gevoederd is). Zo ja, dan kun je deze activiteit plannen op een van deze actievere momenten.
3. Plaats het dier/de dieren in een bak zodat het gemakkelijk te zien is.
Verkenning: Observeren
1. Laat de leerlingen een tijdje naar het dier kijken. Vraag hen "Wat valt je op? Wat vraag je je af?"
2. Als het praktisch lijkt (afhankelijk van de grootte van het dier en hoeveel het beweegt), geef elke leerling dan een vergrootglas en laat hen zien hoe ze dit kunnen gebruiken om het dier van dichtbij te bekijken.
3. Moedig de leerlingen aan om een tijdje gefocust te blijven op het dier. Hoe langer ze kijken, hoe meer vragen er opkomen.
4. Laat leerlingen zoveel mogelijk hun eigen observaties genereren. Je kunt ze ook vragen om beter te kijken met vragen als:
Wat zie je?
Is het allemaal één kleur? Of hebben verschillende delen verschillende kleuren? Welke kleuren zie je?
Hoeveel poten heeft het? Hoeveel ogen heeft het? (Of een ander lichaamsdeel.)
Zitten er markeringen op? Welke vormen of patronen zie je erop?
5. Als leerlingen vragen stellen over het dier, probeer dan niet meteen te antwoorden. De natuurlijke impuls voor volwassenen is om op elke vraag meteen een antwoord te geven. Door de vragen echter een tijdje open te laten, blijft het "verwonderingsproces" voor de leerlingen doorgaan en dat zal leiden tot meer observaties, meer vragen en dieper nadenken.
6. Zorg ervoor dat je een aantal van je eigen vragen met je leerlingen deelt. Leerlingen pikken gemakkelijk de houding van hun leerkracht op. Als ze horen dat jij je "verwondert" over het dier, zal dat hun eigen nieuwsgierigheid stimuleren.
Onderzoek: Opnemen
1. Nadat de leerlingen een tijdje hebben gekeken, opgemerkt en zich verwonderd hebben, geef je tekenmateriaal en vraag je de leerlingen om het dier in hun dagboek te tekenen. Moedig hen aan om de dingen die ze hebben opgemerkt zo goed mogelijk in hun tekeningen te verwerken. Als ze bijvoorbeeld gezien hebben dat het dier zes poten heeft, moeten ze die ook in hun tekening laten zien. Als het dier bruin en zwart is, moet de tekening bruin en zwart zijn.
2. Laat de leerlingen met de hulp van een volwassene minstens één "Ik merk op"-verklaring en één "Ik vraag me af"-verklaring in hun dagboek noteren.
Reflectie
Sluit de activiteit af met een groepsdiscussie. Laat elke leerling met de klas delen wat hem opvalt en wat hij zich afvraagt over het dier.
Uitbreidingen
Deze activiteit kan op zichzelf staan als een observatieoefening. Indien gewenst kan het echter ook een startpunt zijn voor een langer onderzoek.
1. Stel als klas een lijst op met vragen over het dier. Schrijf de vragen op het bord of op kaartpapier.
2. Vertel de leerlingen dat verschillende soorten vragen op verschillende manieren beantwoord kunnen worden. Sommige vragen kunnen beantwoord worden door informatie in boeken te zoeken. Sommige vragen kunnen beantwoord worden door het aan een expert te vragen. Sommige vragen kunnen beantwoord worden door experimenten te doen. Jullie zullen samenwerken om de antwoorden op zoveel mogelijk vragen te leren kennen.
3. Onderzoek de komende week of langer verschillende manieren om de vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld:
- Kies enkele vragen om te onderzoeken met behulp van de activiteit What Would Happen?
- Lees de klas enkele boeken voor over het dier. Herinner de leerlingen eraan te luisteren naar informatie die zou kunnen helpen bij het beantwoorden van hun vragen. Bespreek na elk boek met de leerlingen wat ze hebben geleerd en welke vragen zijn beantwoord.
- Lees zelf een beetje voor (of vraag een andere volwassene om dat te doen) om op te treden als een expert die direct antwoord kan geven op sommige vragen. Beantwoord alleen vragen waarvan je zeker bent dat je ze kunt beantwoorden; het is veel beter om te zeggen "Ik weet het niet" dan om leerlingen onjuiste informatie te geven.
Modelleer het opzoeken van informatie in boeken of op websites. Betrek leerlingen bij dit proces zodat ze kunnen zien hoe je de informatie vindt.
- Vergeet niet dat je contact kunt opnemen met het Naturalist Center van de California Academy of Sciences voor hulp bij het beantwoorden van vragen (zie onderstaande contactgegevens). - Overweeg om leerlingen bij dit proces te betrekken door ze mee te nemen naar het Naturalist Center tijdens een excursie om persoonlijk vragen te stellen of door ze je te laten helpen bij het opstellen van een e-mail aan de medewerkers van het centrum.
4. Als er antwoorden worden gevonden door verschillende activiteiten, streep ze dan af van de lijst. Ga zo door tot de meeste of alle vragen beantwoord zijn. Indien gewenst kunnen er gaandeweg meer vragen aan de lijst worden toegevoegd.
5. Het is mogelijk dat je op sommige vragen van je leerlingen geen antwoord vindt. Dat is niet erg! Leg de leerlingen uit dat wetenschappers voortdurend de natuur onderzoeken en leren hoe dingen werken. Maar zelfs wetenschappers kunnen niet alles weten en sommige vragen zijn nog niet beantwoord. Vertel de leerlingen dat ze later misschien zelf onderzoek kunnen doen om deze en andere vragen te beantwoorden.
Wetenschappelijke Inhoudsnormen van Californië
Grondslagen voor voorschools leren
- Nieuwsgierigheid tonen en vragen stellen over voorwerpen en gebeurtenissen in hun omgeving.
- Objecten en gebeurtenissen in hun omgeving observeren en hun observaties beschrijven.
- Vastleggen van observaties of bevindingen door middel van een verscheidenheid aan vormen, met hulp van volwassenen, waaronder foto's, woorden (gedicteerd aan volwassenen), grafieken, dagboeken, modellen en foto's.
Lesidee | Merk op en Verwonder
- Gratis
De California Academy of Sciences wil de natuurlijke wereld helpen. Ze doen dit door wetenschap, leren en teamwork. Ze delen ook lesmateriaal over wetenschap voor leraren.
Prijs en verzendkosten zijn indicatief. Klik op de koopknop om de exacte prijs te zien.