Platform Voor Leerkrachten in het Basisonderwijs

Lesidee | Verstandige consumenten

Gratis
Aanbieder: Learning for Justice
Basisonderwijs Lesidee | Verstandige consumenten

Niet beschikbaar

Rangniveau: 3-5
Onderwerp: Digitale geletterdheid, lezen & taalvaardigheid en maatschappijleer
Domein Sociale rechtvaardigheid: Diversiteit en rechtvaardigheid

Omdat kinderen steeds vaker digitale media gebruiken, blijven adverteerders die met digitale platforms werken kinderen zien als een ideale doelgroep. Dit betekent onder andere dat het belangrijk is om kinderen te leren om online advertenties verstandig en kritisch te lezen.


Doelstellingen

Studenten kunnen:
- Digitale advertenties kritisch te lezen
- Tekenen van stereotypen en vooroordelen op een online marktplaats herkennen
- Strategieën bepalen om een kritische consument van digitale media te worden


Essentiële Vragen

- Hoe kunnen we kritische online consumenten zijn?
- Welke vormen van stereotypen en vooroordelen komen voor in online advertenties?


Materialen

"Hand-out "Advertenties op internet

(Deze hand-out vereist planning. Bezoek websites die relevant zijn voor je leerlingen en maak screenshots van advertenties die gericht lijken te zijn op een jong publiek. Zorg voor een breed scala aan voorbeelden op één hand-out)


Woordenschat

- Advertentie [ad ver tayz mehnt] (zelfstandig naamwoord) een aankondiging die een bepaald product, evenement of dienst promoot bij het publiek of een subgroep van het publiek

- Vooringenomenheid (werkwoord) iets of iemand oneerlijk beoordelen

- Consument [kuhn soo mer] (zelfstandig naamwoord) een persoon die producten en diensten koopt of kan kopen om te gebruiken

- Stereotype [steh ree oh tayp] (zelfstandig naamwoord) een vast en ongenuanceerd idee over een bepaalde groep mensen en hoe ze zich gedragen


Reeks Overzicht

Naarmate de technologie voortschrijdt en het sociale landschap verandert, is het cruciaal dat leerlingen digitaal geletterde burgers worden. In deze serie leren basisschoolleerlingen de fijne kneepjes van mediageletterdheid, van het kiezen van betrouwbare bronnen en het begrijpen van online zoekopdrachten tot het omgaan met online veiligheid en het deelnemen aan digitale gemeenschappen.


Les Overzicht

Omdat kinderen steeds vaker digitale media gebruiken, blijven adverteerders die met digitale platforms werken kinderen zien als een ideale doelgroep. Dit betekent onder andere dat het belangrijk is om kinderen te leren online advertenties verstandig en kritisch te lezen.

Deze les begint met kinderen een aantal advertenties te laten zien die ze online kunnen tegenkomen en helpt hen deze advertenties kritisch te analyseren. Je leerlingen zullen nadenken over het doel achter de advertenties en over de manier waarop ze jonge consumenten beïnvloeden.

Vervolgens denken kinderen na over de verschillende soorten stereotypen en vooroordelen die worden overgebracht via de advertenties die ze in een online omgeving zien. Leerlingen maken hun eigen manifesten over hoe ze in de toekomst de consumentenmarkt die ze in digitale omgevingen zien, zullen lezen en erop zullen reageren.


Procedure

Kinderen zijn consumenten
1. Begin met uw leerlingen te vragen na te denken over een moment waarop ze zich beïnvloed voelden door een advertentie of een advertentie waardoor ze iets wilden doen. Je kunt uitleggen dat reclame reclames zijn, uithangborden in winkels en voorvertoningen van films. Misschien zorgde de reclame ervoor dat ze iets wilden kopen, ergens naartoe wilden gaan of een nieuwe activiteit wilden proberen. Misschien maakte de reclame hen boos of opgewonden. Vraag leerlingen om in een dagboek te schrijven over een moment dat een advertentie invloed op hen had en geef iedereen die dat wil de kans om hun reflectie en verhaal te delen. Gebruik de volgende vragen om het reflectieve schrijven van de leerlingen te ondersteunen:

- Wat is de advertentie waarover je schrijft? Waar en wanneer heb je die gezien? Waar werd er reclame voor gemaakt?
- Waar moest je aan denken bij deze advertentie? Waarom?
- Hoe voelde je je door deze advertentie? Waarom?

2. Laat de leerlingen de hand-out "Advertenties op internet" zien. Leg uit dat de hand-out een paar advertenties of websites met advertenties laat zien van sites die kinderen vaak bezoeken. Verdeel de kinderen in groepjes en vraag hen om de volgende vragen te bespreken met betrekking tot elk van de afbeeldingen op de brochure:

- Wat zie je in deze afbeelding? Wat wordt er geadverteerd? Hoe weet je dat?
- Wat denk je dat de adverteerders je willen laten voelen en denken?
- Wat doen de adverteerders om ervoor te zorgen dat kinderen de advertentie leuk vinden?
- Aan welke andere reclames doet deze reclame je denken?
- Welke vragen roept deze reclame bij je op?
- Laat rondgaan en noteer de algemene thema's van de discussies in de kleine groepjes. Als de tijd beperkt is of als dit soort vragen nieuw is voor de leerlingen, geef elke groep dan slechts één advertentie om over na te denken in plaats van de hele reeks afbeeldingen.

3. Breng de groepen terug samen en vraag hen om de meest opvallende thema's en vragen uit hun discussies te delen. Breng de overeenkomsten in kaart terwijl de leerlingen praten.

Stereotypen in advertenties
1. Leg vervolgens uit dat in advertenties soms stereotypen worden gebruikt. Sommige stereotypen die kinderen in online advertenties kunnen tegenkomen zijn bijvoorbeeld raciale stereotypen, genderstereotypen, vaardigheidsstereotypen of stereotypen over kinderen.

Als het begrip stereotype nieuw is voor je leerlingen, begin dan met het geven van een definitie van de term. Leerlingen hebben misschien een paar voorbeelden van stereotypen nodig om het begrip te kunnen verwerken. Je kunt uitleggen dat een stereotype kan zijn "alle meisjes houden van roze" of "alle Afro-Amerikanen zijn goed in basketbal"

Vraag leerlingen om voorbeelden te bedenken van stereotypen die ze hebben gezien in advertenties op digitale media of - als ze daar weinig ervaring mee hebben - elders. Leerlingen die nog niet bekend zijn met het begrip stereotypen, kun je voorbeelden geven in plaats van hen te vragen die te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat advertenties soms de stereotypen "alle jongens zijn ruig" of "alle moeders houden van koken" in stand houden Vraag de leerlingen om voorbeelden te bedenken van deze of andere stereotypen in advertenties die ze hebben gezien.

2. Ga terug naar de hand-out "Advertenties op internet". Laat kinderen met partners twee of drie verschillende stereotypen over kinderen identificeren die in deze advertenties worden aangehouden. Misschien vinden ze de stereotypen "kinderen houden altijd van videospelletjes" of "kinderen eten niet gezond tenzij je ze omkoopt" Geef je leerlingen de kans om te verwoorden hoe deze stereotypen over hun leeftijdsgroep hen laten voelen.

Kritisch consumentenmanifest
1. Leg uw leerlingen ten slotte uit dat het hun taak is om kritische consumenten te zijn als ze het internet gebruiken. Dit betekent dat ze advertenties zorgvuldig moeten lezen, het doel en de inslag van de auteurs moeten herkennen en alert moeten blijven op stereotypen en vooroordelen.

2. Ontwikkel als klas een manifest voor kritische consumenten met uitgangspunten waar leerlingen zich aan houden als ze advertenties op internet zien. Hun manifest moet een lijst van vijf tot tien beloftes bevatten die ze als groep afspreken om hun best te doen na te leven als ze online advertenties zien. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld afspreken om twee keer na te denken voordat ze beslissen dat ze iets willen, om alert te blijven op stereotypen in advertenties, om te kijken naar de verschillende advertenties op websites die ze gebruiken, enz. Probeer de ideeën voor dit manifest rechtstreeks van de kinderen te laten komen, maar bied waar nodig begeleiding.


Doe Iets

Kinderen kunnen echt boos worden over de stereotypen die ze online zien. Ze kunnen hun stem ontwikkelen door bedrijven te laten weten hoe advertenties gericht op kinderen overkomen op een echt kinderpubliek. Moedig leerlingen aan om brieven of redactionele artikelen te schrijven over de manier waarop zij denken dat kinderen beïnvloed worden door de digitale economie, en waarom. Als iedereen een brief heeft, stuur ze dan gebundeld naar een lokale krant of website. Zorg ervoor dat de kinderen op de hoogte blijven van de reacties die je ontvangt. Als je geen antwoord krijgt, kun je ook een tentoonstelling van hun brieven maken in de gang van je school, zodat anderen ervan kunnen leren.


Afstemming op de Common Core-Normen

CCSS.ELA-Literatuur.RI.4.4
Bepaal de betekenis van algemene academische en domeinspecifieke woorden of zinnen in een tekst die relevant is voor een onderwerp of vakgebied in groep 4.

CCSS.ELA-Literatuur.RI.4.5
Beschrijf de algemene structuur (bijv. chronologie, vergelijking, oorzaak/gevolg, probleem/oplossing) van gebeurtenissen, ideeën, concepten of informatie in een tekst of een deel van een tekst.

CCSS.ELA-Literatuur.RI.4.7
Interpreteer informatie die visueel, mondeling of kwantitatief wordt gepresenteerd (bijvoorbeeld in grafieken, diagrammen, tijdlijnen, animaties of interactieve elementen op webpagina's) en leg uit hoe de informatie bijdraagt aan het begrip van de tekst waarin het staat.

CCSS.ELA-Literatuur.SL.4.1.a
Voorbereid naar discussies komen, na het lezen of bestuderen van vereist materiaal; expliciet gebruik maken van die voorbereiding en andere informatie die bekend is over het onderwerp om ideeën die besproken worden te verkennen.

CCSS.ELA-Literacy.SL.4.1.b
Zich houden aan afgesproken regels voor discussies en toegewezen rollen uitvoeren.

Lesidee | Verstandige consumenten

  • Gratis
Leren voor rechtvaardigheid

Leren voor Rechtvaardigheid is een programma dat eerlijkheid en gelijke rechten bevordert. Het helpt gemeenschappen, ondersteunt leren en zorgt ervoor dat alle stemmen worden gehoord en gewaardeerd.



Eduye Product ID: 43297

Prijs en verzendkosten zijn indicatief. Klik op de koopknop om de exacte prijs te zien.

Praktische lesmaterialen en inspiratie. Kinderen voorbereid op de toekomst.

Laat je inspireren door de Eduye nieuwsbrief, vol tips en nieuwe inzichten om je lesgeven te verrijken.

Aanbieders in de Spotlight

Test LinkTest LinkTest LinkTest LinkTest Link
help mee!

Help mee!

steamadvies

STEAMADVIES

inspiratie

Inspiratie