Platform Voor Leerkrachten in het Basisonderwijs

Lesidee | Rotsen Verkennen: Rotsidentificatie en de Rotscyclus

Gratis
Aanbieder: MnSTEP
Basisonderwijs Lesidee | Rotsen Verkennen: Rotsidentificatie en de Rotscyclus

Niet beschikbaar

Tom Murphy, Openbare basisschool Nicollet, Nicollet, MN
Gebaseerd op een inleidende activiteit uit de FOSS Kit; Pebbles, Sand, and Silt, p. 4
Oorspronkelijke publicatiedatum: 26 september 2007


Samenvatting

In deze aardwetenschappelijke activiteit beginnen de leerlingen met het informeel onderzoeken van onbekende gesteenten. Na hun onderzoek delen ze wat ze hebben geleerd over hun stenen. Na hun eerste onderzoek wassen de leerlingen hun eerste stenen en beschrijven dan hun nieuwe bevindingen. Daarna gaan de leerlingen nieuwe stenen observeren, wassen en sorteren en ze vergelijken met hun eerste set stenen. De leerlingen maken dan tekeningen van hun stenen en geven een basisbeschrijving van hun stenen. Na het delen van hun tekeningen krijgen de leerlingen wat basisinformatie over hun stenen en leren ze wat basisinformatie over de Rotscyclus. Naarmate de leerlingen meer leren over de drie hoofdgroepen van gesteenten (Ignees, Metamorf en Sedimentair), maken ze boekjes over gesteenten met voorbeelden van elk gesteente en enkele basisbeschrijvingen.

Geologie | Primair (K-2)


Leerdoelen

Doel 1-leerlingen analyseren de verschillen tussen gesteenten.
Doel 2-Leerlingen verbeteren hun observatievaardigheden en delen hun bevindingen met klasgenoten.
Begrip 1 - De leerlingen kunnen het verschil zien tussen een gesteente en een mineraal.
Concept 2-Leerlingen kunnen manieren beschrijven waarop gesteenten van vorm veranderen.
Begrip 3 - De leerlingen maken kennis met de kringloop van gesteenten en de soorten gesteenten die bij deze kringloop horen.
Woordenschat -gesteente, mineraal, Igneus, Sedimentair en Metamorf


Context

Deze les komt uit een FOSS-les van de tweede klas. Het deel van de les waarin de gesteentecyclus wordt ontwikkeld, is toegevoegd om de les te verrijken. De klassengrootte voor deze activiteit is geschikt voor 20-25 leerlingen. Omdat ik lesgeef op een kleine K-12 openbare school kan ik het benodigde gesteente materiaal en gesteente kits lenen van de wetenschapsafdeling van mijn middelbare school, naast de stenen die bij de FOSS kit zitten. De meeste observatieactiviteiten werken het best als leerlingen in kleine groepjes werken en de materialen delen. Groepjes van 2-4 werken het beste, afhankelijk van het aantal materialen dat je hebt. Nadat de leerlingen voldoende tijd hebben gehad om te observeren, nemen ze deel aan discussies en korte lezingen onder leiding van de leerkracht. Tijdens deze leerkrachtgerichte tijd wordt de woordenschat geïntroduceerd en ontwikkeld. Deze les zal waarschijnlijk ongeveer vijf dagen duren. Elke dag duurt ongeveer 45 minuten. De leerkracht heeft een grote verscheidenheid aan stenen nodig om met de leerlingen te delen en heeft ook kleine vergrootglazen nodig om de stenen beter te kunnen bekijken. Leerlingen moeten een goede achtergrond hebben in het maken en vastleggen van waarnemingen. Dit helpt bij het maken van betere observaties.


Beschrijving en Lesmateriaal

Het belangrijkste onderdeel van deze activiteit is om leerlingen te leren zorgvuldig waarnemingen te doen over onbekende gesteenten, hun bevindingen vast te leggen en vervolgens deze waarnemingsvaardigheden te gebruiken om meer te leren over de verschillende gesteenten die deel uitmaken van de gesteentekringloop. Om de les te beginnen krijgen de leerlingen drie gesteenten die ze zorgvuldig moeten bestuderen en vervolgens moeten ze een aantal basisobservaties in hun schrift noteren. De drie gesteenten die ik gebruik zijn basalt, tufsteen en scoria. Na deze activiteit wassen de leerlingen hun stenen in water en noteren ze verdere waarnemingen in hun notitieboek. De leerlingen krijgen dan andere stenen en worden gevraagd om dezelfde waarnemingen te doen en dezelfde tests uit te voeren. De leerlingen nemen dan al hun stenen en sorteren ze op basis van de categorieën die ze hebben gekozen. Als de leerlingen al hun observaties hebben gedaan, beginnen ze een basiskennis over gesteente te ontwikkelen en beginnen ze te begrijpen dat gesteente deel uitmaakt van de aarde. Op dat moment vertel ik de leerlingen dat hun eerste drie gesteenten vulkanisch gesteente zijn, ook bekend als metamorf gesteente. Op dit punt begin ik de leerlingen uit te leggen dat alle gesteenten deel uitmaken van iets dat de Rotscyclus wordt genoemd. Op dit moment leren de leerlingen ook het belangrijkste verschil tussen gesteenten en mineralen. Vervolgens laat ik de leerlingen een eenvoudig diagram van de gesteentekringloop zien. Daarna vertel ik de leerlingen over de verschillende soorten gesteenten uit deze cyclus, hun eigenschappen en waar sommige gesteenten in Minnesota te vinden zijn. Terwijl deze verschillende gesteenten worden besproken, laat ik de leerlingen tekeningen maken van minstens één soort gesteente en een basisbeschrijving schrijven. Ter afsluiting van deze activiteit wordt vrijwilligers gevraagd een rots te kiezen en die te beschrijven aan de hand van de ideeën die ze hebben geleerd.


Opmerkingen en Tips

Om deze les zo goed mogelijk te laten verlopen, moet je eerst een goede voorraad stollingsgesteenten, metamorfe gesteenten en sedimentgesteenten hebben. Als je FOSS-kits bij deze les gebruikt, bevatten ze een goede voorraad gesteenten. Als je deze activiteit in een normaal klaslokaal doet, moet je er rekening mee houden dat het een beetje rommelig wordt. Als je manieren bedenkt om de stenen op te bergen en te organiseren, is dat geen probleem. De leerlingen zullen het geweldig vinden om stenen te bekijken en ze zullen je graag alles vertellen over de stenen die ze thuis hebben gevonden. De motivatie van de leerlingen zal geen probleem zijn. Dit is het eerste jaar dat ik leerlingen de gesteentecyclus leer, dus ik ben benieuwd hoe goed ze de gesteentecyclus begrijpen en kunnen gebruiken. Op het niveau van de tweede klas zal ik me echter geen zorgen maken over de vraag of de leerlingen de gesteentekringloop volledig beheersen, maar zal ik me vooral zorgen maken over het maken en vastleggen van bruikbare observaties.


Beoordeling

Groepsactiviteit: Leerlingen worden in kleine groepjes geplaatst. Ze krijgen dan drie onbekende gesteenten en moeten bepalen waar die in de gesteentekringloop passen. De leerlingen gebruiken hun aantekeningen om hun gesteenten te beschrijven. De groepjes maken dan een poster van hun gesteenten en delen die met de klas. De leerlingen leveren hun schriften in en krijgen een cijfer voor de posters die ze hebben gemaakt.


Normen

2.III.A.1 - Elementaire aardmaterialen identificeren

Lesidee | Rotsen Verkennen: Rotsidentificatie en de Rotscyclus

  • Gratis
MnSTEP

MnSTEP is een gratis zomerprogramma voor wetenschapsdocenten uit Minnesota K-12. Het biedt eenvoudige wetenschapslessen en leuke activiteiten die door leerkrachten zijn gemaakt voor gebruik in de klas.



Eduye Product ID: 42111

Prijs en verzendkosten zijn indicatief. Klik op de koopknop om de exacte prijs te zien.

Praktische lesmaterialen en inspiratie. Kinderen voorbereid op de toekomst.

Laat je inspireren door de Eduye nieuwsbrief, vol tips en nieuwe inzichten om je lesgeven te verrijken.

Aanbieders in de Spotlight

Test LinkTest LinkTest LinkTest LinkTest Link
help mee!

Help mee!

steamadvies

STEAMADVIES

inspiratie

Inspiratie