Platform Voor Leerkrachten in het Basisonderwijs

Lesidee | Onze Emoties Inkleuren

Gratis
Basisonderwijs Lesidee | Onze Emoties Inkleuren

Niet beschikbaar

Discipline: Deze activiteit kan in elke klas of vakgebied worden toegepast.
Leeftijdsniveau: Alle (met enkele aanpassingen voor jongere leerlingen)
Materiaal: verfchips van de bouwmarkt
Tijd: 15-30 minuten (of langer als je sommige activiteiten uitbreidt)

Het herkennen van, praten over en respecteren van onze eigen gevoelens en die van anderen is essentieel voor het opbouwen van wederzijds respect in de klas. Maar onze emoties zijn ongrijpbaar en heel persoonlijk, dus het kan moeilijk zijn om de woordenschat te vinden om er echt over te praten. Deze reeks activiteiten biedt leerlingen de kans om te oefenen met het in kaart brengen van hun emoties op iets concreters - kleur - en vervolgens kleur te gebruiken om te onderzoeken hoe emoties eruit zien op een spectrum.

Wat te doen:
Geef leerlingen een breed scala aan verfchips met kleuren op een spectrum. Laat ze een kleur kiezen die het beste weergeeft hoe ze zich op dit moment voelen. Je kunt deze verfchips uitstrooien op een open plek in je klas, ze op een prikbord plakken, ze in het midden van een tapijt leggen, enz.

Nodig leerlingen uit om in een kring te gaan staan en hun naam, de kleur die ze hebben gekozen en een gebaar dat de emotie uitdrukt die ze associëren met die kleur te delen. De rest van de groep herhaalt de naam, de kleur en het gebaar drie keer.

Laat de leerlingen door de kamer lopen (of nog beter buiten!) en op zoek gaan naar alle plaatsen waar ze deze kleur zien, in zijn verschillende tinten (misschien moet je praten over wat tinten zijn).

Breng de groep weer bij elkaar en laat ze nadenken over hoe de emotie die ze aan die kleur hebben gehecht ook in henzelf bestaat, op veel verschillende niveaus van intensiteit. Laat ze, kijkend naar hun verfchip, in elk vakje iets schrijven dat beschrijft wat er gebeurt als hun emotie op dat intensiteitsniveau is. Als de emotie die ze hebben gekozen bijvoorbeeld blij is, kunnen ze op het meest intense niveau schrijven: "Als het mijn verjaardag is en ik krijg wat ik het liefste wilde" In het midden zou het kunnen zijn: "Als ik in de pauze aan het rennen ben met mijn vrienden." En op zijn minst intens zou het kunnen zijn, "Als de temperatuur van mijn havermout precies goed is." Laat de leerlingen samenwerken en bespreken wat ze hebben geschreven.

Debrief als klas:
Wat is je opgevallen?
Hoe is het om op deze manier over je emoties na te denken?
Hoe zou je zoiets kunnen gebruiken met je leerlingen?

Het begrijpen van emoties is de sleutel tot leren hoe we omgaan met relaties met elkaar. Door leerlingen meerdere mogelijkheden te geven om na te denken over hoe ze zich voelen, dit onder woorden te brengen en hun gedachten te delen met jou en hun medeleerlingen, bouw je vertrouwen, zelfbewustzijn en gemeenschap op. Je kunt stukjes van deze volledige activiteit gebruiken als opwarmertje in de klas, als schrijfoefening, als kunstproject en nog veel meer. Maar in de kern gaat het om zelfreflectie, wat heel belangrijk is voor een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling. Wederzijds respect is ook gebaseerd op de overtuiging dat alle gevoelens ertoe doen, dat ik je zie zoals je bent en je verwelkom met welke gevoelens je ook de leeromgeving binnenkomt en dat een activiteit als deze dat ook bevestigt.


Normen Waarop Deze Activiteiten Betrekking Hebben

Common Core College en Career Readiness Ankerstandaarden voor taal
Common Core College en Career Readiness Ankerstandaarden voor Schrijven
Common Core College en Career Readiness Anchor Standards voor spreken en luisteren
Samenwerking voor academische, sociale en emotionele leercompetenties

Ga voor meer informatie naar de website van Everyday Speech.

Lesidee | Onze Emoties Inkleuren

  • Gratis
Eduye Product ID: 39807

Prijs en verzendkosten zijn indicatief. Klik op de koopknop om de exacte prijs te zien.

Praktische lesmaterialen en inspiratie. Kinderen voorbereid op de toekomst.

Laat je inspireren door de Eduye nieuwsbrief, vol tips en nieuwe inzichten om je lesgeven te verrijken.

Aanbieders in de Spotlight

Test LinkTest LinkTest LinkTest LinkTest Link
help mee!

Help mee!

steamadvies

STEAMADVIES

inspiratie

Inspiratie