Lesidee | Activisme Online
Niet beschikbaar
- Dit product is beschikbaar in:
- Verenigde StatenBezoek website
Rangniveau: 3-5
Onderwerp: Digitale geletterdheid, lezen & taalvaardigheid en maatschappijleer
Domein Sociale rechtvaardigheid: Actie voor rechtvaardigheid
Deze les laat kinderen kennismaken met verschillende manieren waarop jongeren het internet hebben gebruikt om te werken aan positieve sociale verandering.
Doelstellingen
Leerlingen kunnen:
- Twee tot drie verschillende manieren definiëren waarop mensen in hun leeftijdsgroep kunnen deelnemen aan online activisme
- De sterke en zwakke kanten van het internet als instrument voor activisme in overweging nemen
- Een probleem of dringende kwestie in hun school of gemeenschap identificeren en eraan werken
Essentiële Vragen
- Hoe kunnen digitale technologieën worden gebruikt om sociale verandering te bewerkstelligen?
- Wat zijn enkele van de sterke en zwakke punten van het internet als hulpmiddel voor activisme?
Materialen
- "Hand-out "Online actie ondernemen
- "Hand-out "Sterke en zwakke punten opsporen
Woordenlijst
- Activisme [AK tuh viz uhm] (zelfstandig naamwoord) het ondernemen van actie om sociale verandering te bereiken
- Burgeractie [SIH vik AK shuhn] (zelfstandig naamwoord) actief werken, meestal in een samenwerkingsgroep, om burgers mondiger te maken
- Petitie [puh TIH shuhn] (zelfstandig naamwoord) een geschreven document ondertekend door mensen om een soort verandering te eisen
- Hashtag [HASH tag] (zelfstandig naamwoord) op sociale mediasites, een woord of zin die begint met het teken # en wordt gebruikt om berichten over een bepaald thema of onderwerp te identificeren
Reeks Overzicht
Nu de technologie voortschrijdt en het sociale landschap verandert, is het cruciaal dat leerlingen digitaal geletterde burgers worden. In deze serie leren basisschoolleerlingen de fijne kneepjes van mediageletterdheid, van het kiezen van betrouwbare bronnen en het begrijpen van online zoekopdrachten tot het omgaan met online beveiliging en het deelnemen aan digitale gemeenschappen.
Les Overzicht
Het internet kan een krachtig hulpmiddel zijn voor sociale rechtvaardigheid en burgeractie, en kinderen zijn vaak enthousiast om te leren hoe ze digitale technologieën kunnen gebruiken om te werken aan verandering waarin ze geloven. Aan het begin van deze les maken kinderen kennis met verschillende manieren waarop jonge mensen het internet hebben gebruikt om te werken aan positieve sociale verandering.
Kinderen krijgen ook de kans om na te denken over de sterke en zwakke punten van het internet als instrument voor activisme, vooral bij mensen van hun leeftijd. Dit geeft hen de kans om na te denken over hoe andere kanalen zich verhouden tot digitale kanalen.
Tot slot denken de leerlingen na over een plaatselijke kwestie die hen na aan het hart ligt en stellen ze een actieplan op waarbij ze digitale technologie gebruiken om anderen te onderwijzen of activisme in hun school of gemeenschap te stimuleren.
Procedure
Internetactivisme
1. Vraag de leerlingen of ze ooit gehoord hebben van het idee om het internet te gebruiken voor sociale actie, of eenvoudiger gezegd, om het internet te gebruiken om mensen te helpen of om iets goeds te doen. Bespreek als groep wat activisme is en wat het zou kunnen betekenen om aan activisme te werken met behulp van digitale media.
2. Deel de hand-out "Online actie ondernemen" uit. Geef de leerlingen de tijd om de hand-out zelfstandig te lezen. U kunt de hand-out ook aan de leerlingen voorlezen of ze samen met partners laten lezen. Vraag de leerlingen om onbekende woorden te onderstrepen en belangrijke ideeën te markeren. Breng de leerlingen dan weer samen en bespreek de volgende vragen.
- Op welke manieren hebben jongeren het internet gebruikt voor activisme?
- Hoe helpt het internet de leerlingen bij hun activisme?
- Hoe hebben de verhalen in deze brochure je aan het denken en voelen gezet?
Sterke en zwakke punten
1. Leg je leerlingen uit dat internet, zoals elk hulpmiddel, voor- en nadelen heeft. Sommige mensen zien vooral sterke punten in het internet als hulpmiddel voor sociale organisatie, terwijl anderen meer nadelen zien. Geef de leerlingen de hand-out "Sterke en zwakke punten". Vraag hen om samen met partners de hand-out in te vullen en minstens drie sterke en drie zwakke punten van het internet als actiemiddel op te sommen.
Enkele mogelijke sterke punten zijn de mogelijkheid om meer mensen te bereiken, snel te kunnen werken, veel brede aandacht te krijgen, vanuit de basis te werken, de controle in handen te geven van een jongere generatie en video's en afbeeldingen samen met tekst te gebruiken.
Enkele mogelijke zwakke punten zijn dat mensen toegang moeten hebben tot het internet om betrokken te kunnen zijn, het feit dat veel kinderen geen toegang hebben tot sociale media, het concept van slacktivism (het gebruik van het internet voor sociaal activisme kan je het gevoel geven dat je meer doet dan je eigenlijk doet) en de mogelijkheid van echokamers (activisten praten met elkaar maar het is niet altijd duidelijk of er iemand luistert).
Je leerlingen komen misschien ook zelf met sterke en zwakke punten, en dat is prima. Je kunt je instinct gebruiken om aan te geven of het al dan niet zinvol is om ideeën aan te dragen terwijl ze aan het werk zijn. Als leerlingen meer ondersteuning nodig hebben bij het bedenken van ideeën, moedig ze dan aan om terug te keren naar de hand-out "Online actie ondernemen" waarmee je begon voor verhalen. Ze kunnen zich concentreren op een van de voorbeelden in de hand-out en analyseren wat volgens hen wel en niet goed werkte in het voorbeeld.
2. Breng de leerlingen terug samen om enkele ideeën en vragen te delen die naar boven kwamen toen ze aan de hand-out "Sterke en zwakke punten" werkten.
Verandering in uw gemeenschap
1. Vraag de leerlingen na te denken over een school- of gemeenschapsprobleem waaraan ze hebben gewerkt of dat ze graag aangepakt zouden zien. Laat een korte discussie ontstaan over hoe het internet mensen zou kunnen helpen om aan dit probleem te werken.
2. Verdeel de leerlingen in kleine groepjes en vraag elk groepje om een hypothetisch plan te maken van drie verschillende manieren waarop ze digitale media zouden kunnen gebruiken om te werken aan het probleem dat ze hebben geïdentificeerd. Elke groep moet een geïllustreerde schets of plan maken voor hoe ze het internet zouden gebruiken om te werken aan de zaak die ze belangrijk vinden. Geef de leerlingen de tijd om hun actieplannen met elkaar te delen en ze te koppelen aan de sterke en zwakke punten die je hebt besproken.
Lets Doen
Het maken van een hypothetisch plan is misschien niet genoeg voor al je leerlingen! Als je tijd en steun van je familie hebt, kijk dan of je leerlingen kunt helpen om hun plannen uit te voeren. Zorg ervoor dat je rekening houdt met veiligheid en privacy als je je leerlingen ondersteunt bij wat waarschijnlijk hun eerste echte poging tot digitale sociale actie zal zijn. Laat voldoende tijd over om na te denken over de ervaring en over de sterke en zwakke punten van deze aanpak om sociale verandering tot stand te brengen.
Afstemming op Gemeenschappelijke Kernnormen
CCSS.ELA-Literatuur.RI.4.4
Bepaal de betekenis van algemene academische en domeinspecifieke woorden of zinnen in een tekst die relevant is voor een onderwerp of vakgebied in groep 4.
CCSS.ELA-Literatuur.RI.4.5
Beschrijf de algemene structuur (bijv. chronologie, vergelijking, oorzaak/gevolg, probleem/oplossing) van gebeurtenissen, ideeën, concepten of informatie in een tekst of een deel van een tekst.
CCSS.ELA-Literatuur.RI.4.7
Interpreteer informatie die visueel, mondeling of kwantitatief wordt gepresenteerd (bijvoorbeeld in grafieken, diagrammen, tijdlijnen, animaties of interactieve elementen op webpagina's) en leg uit hoe de informatie bijdraagt aan een goed begrip van de tekst waarin het staat.
CCSS.ELA-Literatuur.SL.4.1.a
Voorbereid naar discussies komen, na het lezen of bestuderen van vereist materiaal; expliciet gebruik maken van die voorbereiding en andere informatie die bekend is over het onderwerp om ideeën die besproken worden te verkennen.
CCSS.ELA-Literacy.SL.4.1.b
Zich houden aan afgesproken regels voor discussies en toegewezen rollen uitvoeren.
Lesidee | Activisme Online
- Gratis
Leren voor Rechtvaardigheid is een programma dat eerlijkheid en gelijke rechten bevordert. Het helpt gemeenschappen, ondersteunt leren en zorgt ervoor dat alle stemmen worden gehoord en gewaardeerd.
Prijs en verzendkosten zijn indicatief. Klik op de koopknop om de exacte prijs te zien.